Een betaalbare keuken
Je wilt een nieuwe keuken, maar hebt niet het budget voor een fancy design keuken. Een keuken van Ikea is heel betaalbaar, kwalitatief ook best in orde en je kunt er nog een eigen draai aan geven. In deze blogpost laat ik zien hoe je een ontwerp en indeling tot stand komt.
hoeveel opbergruimte heb je nodig?
Voordat je kunt bedenken hoe je keuken eruit gaat zien, moet eerst weten wat erin komt te staan.
Wat ik mensen aanraad is om alle potten en pannen, servies en andere keuken benodigdheden uit te stallen en het liefst op de plek van de nieuwe keuken.
Wat komt er dan allemaal achteruit die kastjes? Je gaat zeker schrikken, maak gebruik van deze gelegenheid om spullen weg te doen die je niet of nauwelijks gebruikt. Groepeer nu alle keuken benodigdheden die je in één kast zou willen hebben en bedenk of een lade of kast met deur prettiger is om ze eruit te pakken. Dit is een stukje functioneel ontwerpen en minimaliseren in één .
Denk ook goed na over apparatuur!
Hoe maak jij je koffie en thee en in welke hoeveelheden? Ga je elektrisch koken? Heb je nog een waterkoker nodig? En liever een combi-oven of magnetron apart? Hoe groot moet het vriesgedeelte zijn van je koel-/vries combinatie?
In mijn ontwerpen ga ik uit van het meest minimalistische en voeg toe waar nodig. Doordat de elektrische kookplaat een booster functie heeft, kan ik snel water koken met de fluitketel op deze plaat en vervalt de waterkoker. Opgeschonken koffie vinden wij de lekkerste en daarom ook geen koffiezetter in onze keuken. Hoe minder apparaten, hoe meer ruimte op je werkblad. Maar ook hoe minder onderhoud en dus tijd en kosten!
Ga na wat jij echt nodig denkt te hebben en waar je het zou plaatsen in je nieuwe keuken. Nu je hebt bepaald welke spullen en apparatuur er in jouw keuken komen, ga je verder naar de volgende stap; de ruimte indelen.
Gebruik deze tip: tapen!
Als de ruimte leeg is waar je de keuken wilt zetten, is het echt handig om alvast de denkbeeldige kasten te maken. Dit is heel eenvoudig handig te realiseren met schilderstape! Plak op de wanden en op de grond de kastruimte die je hebt bepaald toen je alle keukenspullen hebt geordend.
Om een indruk van volume en loopruimte en looprichting te krijgen, kun je de vlakken opvullen met oude dozen, een paar stoelen of wat bijzettafeltjes. Heb je genoeg ruimte? Ook wanner je met meerder mensen in de keuken bent? Is de indeling logisch en overzichtelijk? Op deze manier kun je er een goede voorstelling van maken en aanpassen waar nodig.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Nu de echte ruimte is bepaald, mag je los met kastindeling, fronten wel of niet in kleur en materiaalkeuzes. Zie hier een klein aantal ideeën die voorbij kwamen: een hoge wand met apparatuur, eventueel een barretje met zitplaats, een voorraadkast, diverse afzuigkappen, lades of kasten. En nog veel en veel meer, maar dat zal ik je besparen ;)
Zoals je hier ziet krijg je met de Ikea keukenplanner snel een goede indruk. Je kunt schuiven, kleur bepalen en direct zien wat de kosten zijn.
Vind je het toch lastig? Laten we samen brainstormen.
Keuzes, keuzes en nog meer keuzes
De indeling, de hoeveelheid kasten en apparatuur zorgen voor de basis van de keuken. Daarbij komt nog de vloer, wanden, plafond en verlichting. En we moeten het ook nog hebben over alles wat blinkt: kranen, spoelbakken, knoppen en afzuigkappen, maar dit bewaar ik voor een volgende blog. Hieronder een kleine brainstorm betreft kleuren en materialen welke wij vonden passen in ons jaren 30 huis.
De keuken opbouw
En daar gingen we, er is veel over te vertellen, maar beelden zeggen meer dan woorden. De aannemer zorgde dat alle leidingen op de juist plek kwamen, de HR-ketel werd verhangen, en er kwam een nieuwe groepenkast. De kasten zetten we zelf in elkaar en de afwerking deden we ook zelf. Je ziet dat er toch het één en ander is veranderd sinds de eerste ideeën.
De kers op de taart
De laatste fase is tevens de leukste, al hoewel ik enorm kan genieten van het hele proces, is het ook fijn wanneer de voltooiing in zicht komt. Ikea heeft genoeg opties betreft grepen en knoppen, maar het geeft iets extra’s aan je keuken wanneer je iets toevoegt wat anderen niet hebben.
We besloten voor witte ladefrontjes te gaan in plaats van hout (dat was het eerste idee) en saai zou je denken. Maar juist omdat ik zo graag van kleur en details wissel, kozen we een witte basis. Steeds van kastfronten wisselen wordt een dure aangelegenheid.
Om toch mijn favoriete materiaal toe te voegen aan de keuken, kochten we houten grepen. Deze grepen van Prettypegs worden van gerecycled hout gemaakt en zijn in diverse vormen en kleuren te verkrijgen.
Door een extra hoge spatrand tegen de muur boven het werkblad, zijn tegels overbodig en kan ik nog eens wisselen van kleur op de muur! :) Kies wel voor een schrobvaste muurverf, just in case de spatten toch wat hoger terecht komen.
We beginnen met een fris groen en het plafond gaat mee in dezelfde kleur! De keuken bevindt zich in de aanbouw die uitzicht biedt op de tuin. Je loopt vanuit het groen, door in het groen!
Tot zover dit project…inmiddels is de keuken alweer niet groen meer. Niet omdat het niet mooi was, maar omdat de eetkamer andere kleuren kreeg en we de keuken daarop aanpaste. Maar goed dat we voor een neutrale basis kozen! Hoe de keuken er nu uitziet? Dat lees je in een volgende blogpost :)