Opbergbank op maat

Wanneer je niet erg groot woont, zoek je naar slimme oplossingen om ruimte te besparen. Voor dit gezin in Den Haag is minimalisme een lifestyle, toch is leven op 65m2 met twee volwassen en twee kinderen een uitdaging.

 

Japandi

Ter inleiding neem ik je mee in de wereld van JAPANDI. Met de elementen van deze woonstijl in het achterhoofd, begon het ontwerp van dit meubel op maat.

foto: .italianbark

Foto’s: www.italianbark.com

Huh wat? Japandi, wat is dat?

Het is een hippe benaming voor 2 woonstijlen in één, namelijk de Japanse en de Scandinavische interieurstijlen. Op interieurvlak hebben Japan en Scandinavië veel gemeen, het gebruik van natuurlijke materialen, lichte kleuren en een minimalistische inrichting.

 

kleur & materiaal kenmerken

  • een subtiel kleurenpalet

  • lichte kleuren van de Scandi-stijl gecombineerd met donkere tinten van Japan.

  • neutrale tinten zoals taupe, beige, zandkleur, grijs, oudroze

  • tinten groen, blauw, aubergine en zwart worden als contrast en details gebruikt.

Materialen die gebruikt worden zijn hoogwaardig in kwaliteit en zijn natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Ook gebruikt men veel katoen, linnen, jute, wol en leer. Rust en eenvoud zijn belangrijke kenmerken en men gebruikt dus veel effen kleuren of een subtiele print.

 

hoe op te bergen?

De bewoners hebben een tijdje geleden de keuze gemaakt om op de grond te gaan slapen op futons. De achterkamer van dit appartement dient nu in de nacht als familie-bed, maar overdag als eet-/woonkamer. Ze zoeken een oplossing om al het beddengoed overdag uit het zicht te hebben. Ze hebben zelf het idee een soort kast te plaatsen waar de futon-matrassen en het beddengoed ingerold kunnen worden.

 

Stap 1 : brainstormen

We komen tot de conclusie dat een gesloten meubel het prettigste is. Visueel oogt het rustiger, het beddengoed blijft schoon en minder gevoelig voor stof. Mijn idee om een soort opbergbank/kist te maken werd goedgekeurd.

 

Stap 2 : ontwerpen en visualiseren

Ook al lijkt het eenvoudig project, toch komt er ontwerpwerk aan te pas. De meeste woningen hebben geen rechte wanden en de hoeken zijn niet 90 graden.

Dus moet er goed ingemeten worden en getekend. Het is niet altijd de eis van de opdrachtgever, maar ik geef toch graag een impressie hoe de ruimte eruit komt te zien. Stiekem voegde ik ook een kleurtje op de muur toe ;)
Zie hier wat basic visuals:

 

Stap 3 : materiaalkeuze

We kozen voor geborstelde steigerplanken. De kleur en textuur komten erg in de buurt van de vloer die er al ligt en zal een rustig geheel vormen.

Ik koos voor robuuste scharnieren, omdat de opbergbak/kist ook als bank zal fungeren en wat gewicht moet kunnen dragen over een breedte van meer dan 2,5 meter. De planken, draagbalkjes en schroeven komen van www.steigerplank.com

 

Stap 4 : van plank tot bank!

De fotoreportage laat zien hoe het bouwproces verliep. Met paar steigerhouten planken, wat schroeven en out-of-the-box-denken kwam deze bank tot stand. Zo kreeg dit appartement er een extra kamer bij zonder grote verbouwing en met de stijlelementen waar zij zich het meest prettig in voelen: eenvoud, functioneel, rustig en natuurlijk. We kwamen tot de conclusie dat het door het robuuste hout, wollen dekens en schapenvachten aanvoelde als een ‘Japanse berghut’ —als die al bestaan :)

Wil je ook graag een opgeruimder huis? Je leefruimte optimaler gebruiken of extra functies inbouwen zonder te verbouwen? Ik denk graag met je mee over slimme interieuroplossingen of maatwerkmeubilair.

Ik kan het voor je visualiseren en vaak ook realiseren. Neem geheel vrijblijvend contact met me op om je woonwensen en uitdagingen te bespreken.

 
 
 
Ontzettend fijn om met Marjolein samen te werken, eerlijk, betrouwbaar, ze denkt mee, maakt dingen af en als ze het afmaakt is het ook nog eens fantastisch. We want more!
— Floor Tuinstra
Vorige
Vorige

Bovenverdieping verdelen

Volgende
Volgende

Woon-/eetkamer visualiseren