Amsterdamse Schoolstijl

Een oude school in Nijmegen is omgetoverd in een aantal woonunits. Elk appartement is anders en geheel naar de wensen van de nieuwe bewoners ontworpen. Dit geweldige project heeft de school gered van de sloop. Voor één van de appartementen mocht ik een kleuradvies uitbrengen.

Deze oude school is gebouwd in 1928 en mijn klant wil graag dezelfde bouwstijl doorvoeren in zijn interieur. Daarom heeft hij zich al helemaal verdiept in de Amsterdamse Schoolstijl wat hem zo aanspreekt wanneer ik bij hem op bezoek kom. Het wordt een appartement met alle luxe elementen van deze tijd, maar met een nostalgisch gevoel en ik mocht alvast een kijkje komen nemen tijdens de opbouwfase.

 

Amsterdamse Schoolstijl

Ik bezocht het gebouw voor het eerst toen het nog in de steigers stond. De appartementen waren al wel verdeeld en in de opbouwfase. De wens van mijn klant is om zijn appartement in Amsterdamse schoolstijl in te richten, maar had moeite met de juiste kleuren te kiezen. De Amsterdamse School is een stijl in de Nederlandse architectuur, die een relatief korte bloeiperiode heeft gekend van 1910 tot 1930, maar desondanks behoorlijk bekend is geraakt. Deze stijl heeft zich ontwikkeld vanuit een reactie op het als rationeel beleefde bouwen van H.P. Berlage, hoewel de Amsterdamse Schoolstijl ook enigszins schatplichtig is aan Berlage.

 

Uiterlijke kenmerken

Amsterdamse Schoolvormgeving is er in twee varianten: de meer expressieve, met uitbundige vormen, diepe, contrasterende kleuren en sterke contourlijnen, en de strakkere, meer geometrische stijl. De jonge Amsterdamse School-architecten decoreerden het straatbeeld met hun uitbundige en dynamische architectuur. Hun bouwwerken zijn herkenbaar aan hun expressieve kleur- en materiaalgebruik en rijke versieringen. Veel van die rijkdom staat in dienst van de ruimtelijke rol van de architectuur. Amsterdamse School-gebouwen bepalen en bespelen hun omgeving zowel buiten als binnenshuis. (bron Amsterdamseschool museum)

Wil je meer weten over deze stijl?
Breng een bezoek aan
Amsterdamse school museum Het Schip .

De Amsterdamse schoolstijl staat niet echt om het interieur. Dit kom doordat het meubilair niet functioneel genoeg zou zijn, maar te artistiek. De meubels uit de tijd van de Amsterdamse school waren onpraktisch, duur en niet geschikt voor serieproductie. Het meubilair was groot, exclusief en excentriek.
Tijdens de Amsterdamse school werd er veel gebruik gemaakt van prachtige houtsoorten, zoals solide eiken tot glanzende mahonie. En er werd veel gebruik gemaakt van glas in lood met veel kleur en abstracte vormen.

 

Persoonlijke kleurkeuze

Het is altijd even aftasten welke kleuren bij iemand passen en hoe deze zijn/haar woning gebruikt. In dit geval is het echt een woonruimte waar veel mensen over de vloer komen en gezelligheid een grote rol speelt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van grote gebaren: grote deuren, een flinke tafel en bar in de keuken. Er komen weinig woonaccessoires en grote planten. Ik ging opzoek naar het kleurgebruik in de Amsterdamse School tijdperk en verdeelde deze in een paar richtingen:

 

kleuradvies

Om het rustig te houden kiezen we voor ‘ horizontale lijnen’ door de gehele woning in plaats van twee kleurige kozijnen die je veel ziet in deze stijlperiode. We hebben mooie tinten van oude verflagen in het gebouw gevonden en op basis daarvan is er gekozen om het NCS kleuren syteem te handhaven. Deze kleurcodes zijn vrijwel bij elke verfleverancier bekend en mengbaar. Tevens hanteren keukenleveranciers deze kleurcodes en kan alles in de woning op elkaar afgestemd worden.

De onderzijde van de kasten in de woonkamer en de keuken krijgen een donkerdere tint. Daarboven komt er een bijna zwarte ‘lijn’ in de vorm van donkere vensterbanken, bar/ werkblad en deuren. Daar weer boven komt een lichtere oud-gele kleur; bovenste keukenkasten en de grote, bovenste delen van de muren. Als accent kleur is er gekozen voor een oud blauwgroen om het wat eigentijdser te maken. Voorgestelde kleuren>>

NCS codes
S 1515-Y10R Middelste kleurtoon
S 2020-Y10R Donkerste kleurtoon
S 1005-Y Lichtste kleurtoon

S 3010-G90Y Lichtste blauw/groen
S 4010-G30Y Donkerste blauw/groen

 
“Mijn onzekerheden zijn verdwenen en veranderd in een overtuigende kleurkeuze! Prachtig vind ik het, de sfeer is het gene wat mij echt aanspreekt. 
Bedankt voor je advies!” — Peter
 

Het eindresultaat

Na een jaar was het dan zover en werd het gebouw bewoond. Wat fantastisch om te zien dat iemand met jouw kleuradvies aan de gang durft te gaan, want deze kleuren zijn nogal uitgesproken en gedurfd. Het is prachtig geworden.

 

Ook aan de details zijn gedacht. De knopjes op de kasten, overgangen van muren, hoge deuren, zichtbaar houden van hout en ronde vormen komen allemaal terug in deze woning.

 
Vorige
Vorige

Lambrisering met kleur

Volgende
Volgende

Hoogslaper onder trap